Sunday, January 15, 2012

Van Rhenen naar Arnhem met Mart Vlaanderen en Toon Steenmeijer

voorkant van het boek

Mart Vlaanderen en Toon Steenmeijer hebben een schitterend fotoboek met verhalen uitgegeven over de trams tussen Rhenen en Arnhem. Met het resultaat van deze enorme klus wil ik ze graag feliciteren. Er is niets op dit gebied wat inhoudelijk aan dit boek kan tippen; wel is er vanwege de kosten gekozen voor een soms wat rommelige opmaak en druk via een reprobedrijf, maar dat wordt door de rest van het boek helemaal goedgemaakt: dit boek wil je gewoon hebben, en via martvlaanderen@gmail.com is dat wellicht nog steeds haalbaar.

achterkant van het boek

De Ooster Stoomtram-Maatschappij (OSM) legde in de jaren 1883-'87 de stoomtramlijn Arnhem-Oosterbeek-Wageningen - Rhenen - Zeist aan, die in 1914 werd verlengd naar Amersfoort. Het Arnhemse eindpunt was aan de Rijnkade, waar zich een kleine remise bevond. Het gedeelte Arnhem - Oosterbeek werd in 1912 geëlektrificeerd ten behoeve van lijn 1 van de GETA, die op deze route "running power" verkreeg. In 1924 werd de gehele OSM-lijn geëlektrificeerd en kwam tevens de TOL-lijn via Oosterbeek Laag in dienst, die door de OSM werd geëxploiteerd.
In 1927 ging de OSM op in de Nederlandsche Buurtspoorweg-Maatschappij. In 1937 werd het gedeelte Arnhem - Rhenen opgeheven en werden het eigendom van de lijn Arnhem - Oosterbeek Hoog (lijn 1) en de exploitatie van de TOL-lijn overgedragen aan de GETA.

No comments: